... als je echt van je dier houdt

Oogklachten bij uw huisdier:

een gevoelig probleem

Het oog is een kwetsbaar deel van het lichaam. Het kleinste haartje of zandkorreltje kan het bind- of hoornvlies beschadigen, met tranen, roodheid en pijnlijkheid als gevolg. Oorzaken van oogproblemen kunnen nogal uiteen lopen: het kan variëren van bijvoorbeeld een krab van een kat, te weinig traanproductie, te hoge oogboldruk tot een aangeboren afwijking. Bij sommige rassen komen aangeboren oogafwijkingen vaker voor. Wij raden bij oogproblemen aan, zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om de kans op blijvende schade aan het oog zo klein mogelijk te maken.

Hoe te herkennen

Wat kunt u zien aan de ogen van uw hond: knijpen met de oogleden (vaak een teken van acute pijn!), roodheid en tranen (traanstreep). Soms zien we pussige uitvloeiing in de ooghoeken. In sommige gevallen schuurt de hond of kat met zijn poot langs het oog of over de vloer. Het oog kan een doffe of wittige waas krijgen. Soms is er een verwonding van het ooglid of kras op het hoornvlies zichtbaar.

 

Spoedgevallen

Oogheelkundige spoedgevallen kunnen tot ernstige pijn of blindheid leiden. Denk aan verwondingen van het oog zelf (door een scherp voorwerp of een bijtende stof), de oogkas (bijvoorbeeld door een aanrijding) of de oogleden (bijvoorbeeld een bijtwond). Voorbeelden van ernstige oogziekten die met spoed behandeld dienen te worden zijn te hoge oogboldruk (glaucoom) wat tot acute blindheid kan leiden of loslaten van het netvlies. In alle gevallen is het van groot belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een van onze klinieken.

 

OOGONDERZOEK

Denkt u aan een oogprobleem bij uw huisdier, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor oogcontrole. Bij verdenking van een beschadiging, kan de dierenarts een speciale kleurstof op het hoornvlies aanbrengen om een beschadiging zo zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen we testen of er voldoende productie van traanvocht is. Traanvocht is erg belangrijk voor de gezondheid van het oog: het beschermt het oogoppervlak, houdt het vochtig, voorziet het van voedingsstoffen en spoelt het schoon. Is de traantest te laag, dan is er sprake van ‘droge ogen’ (KCS).

Acute glaucoom (verhoogde oogboldruk) geeft veel pijn en kan binnen korte tijd tot blindheid lijden als er niet op tijd ingegrepen wordt met de juiste medicatie. Onze kliniek aan de Dukaton beschikt gelukkig over een oogboldrukmeter, zodat de oogboldruk meteen gecontroleerd kan worden.

 

“Droge ogen” (KCS)

De Shih tzu, een ras dat we heel regelmatig zien in Volendam, heeft regelmatig een te lage traanproductie en dus droge ogen. Het gevolg van droge ogen is een chronische ontsteking van het hoornvlies en het slijmvlies rondom de oogbol. De officiële benaming hiervoor is “kerato-conjunctivitis sicca” oftewel KCS.  Door het ontbreken van de bescherming van het traanvocht wordt het oog vatbaarder voor infecties. De verschijnselen van KCS zijn roodheid van het oogslijmvlies, ophoping van dik slijm in de ooghoeken en het dof uitzien van het hoornvlies. Droge ogen veroorzaakt een ernstige chronische pijn aan de ogen. Helaas merk je daar als eigenaar weinig van. De meeste dieren knijpen slechts de ogen dicht en zeggen dat ze pijn hebben kunnen ze helaas niet.

 

Behandeling van KCS

De behandeling van KCS bestaat uit twee onderdelen: het bestrijden van de infectie met een antibiotica oogzalf en het stimuleren van de traanproductie. Dit laatste gebeurt meestal ook met een oogzalf, die tegelijkertijd de verdere afbraak van de traanklieren remt. Uw huisdier zal regelmatig op controle moeten komen om de traanproductie te controleren en de conditie van de ogen te beoordelen. De therapie zal langdurig tot zelfs levenslang toegepast moeten worden.

 

Kortom:

Als u merkt aan uw huisdier dat hij of zij last heeft van één of beide ogen, raden wij aan de ogen zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Als u er tijdig bij bent, kunt u wellicht pijn, blindheid of erger voorkomen.

 

 

 

 

 

Contactformulier

 

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Wij zijn dagelijks op alle vestigingen telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag

van 8:30 tot 19:30 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

De DierenKliniek

Vestiging Volendam/Edam

Dukaton

Dukaton 15

1132 RA Volendam

Telefoon: 0299 - 366 709

info@dierenkliniekvolendam.nl

Openingstijden

 

ma.  t/m vr.

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

 

Inloopspreekuren

maandag

 

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

08.30 - 18.00 uur.

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

De DierenKliniek

Vestiging

Oosthuizen

Raadhuisstraat 12

1474HG Oosthuizen

Telefoon: 0299 - 401 370

info@dierenkliniekoosthuizen.nl

Openingstijden

 

ma.  t/m vr.

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

 

Inloopspreekuren

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

 

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

09.00 tot 18.00 uur

De DierenSpiegel

Vestiging Volendam

Julianaweg

Julianaweg 59

1131 CZ Volendam

Telefoon: 0299 - 323 644

info@dedierenspiegel.nl

Openingstijden

 

maandag

dinsdag t/m vrijdag

zaterdag

 

Trimsalon

dagelijks op afspraak

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

Inloopspreekuur

zaterdag

13:00 - 18:00 uur

9:00 - 18:00 uur

10:00 - 16:00 uur

13.00 - 16.00 uur