De dierenartsen van Volendam, Oosthuizen en Purmerend werken samen in een dienstengroep om de avond-, nacht- en weekenddiensten buiten de openingstijden te optimaliseren. Zo kan ieder huisdier 24 uur per dag,
7 dagen in de week terecht voor medische hulp.

Wij stellen het op prijs indien u ons tevoren telefonisch waarschuwt als u wilt komen, dan kunnen wij ons voorbereiden op uw komst. Hieronder vindt u een lijst met voorbeelden van spoedgevallen.

Tevens maken wij u erop attent dat de kosten direct afgerekend dienen
te worden. Dit kan contant of per pin.

Wat is een spoedgeval?

Plaskater
Een plaskater is een kater met een verstopte urinebuis. Hij kan dus niet plassen. Dit is een spoedgeval, de kat kan zijn afvalstoffen niet kwijt en gaat zichzelf vergiftigen. In een vergevorderd stadium en soms ook al heel snel (binnen 12 uur) kan de kat sterven door een blaasscheuring en/of zelfvergiftiging. Naast frequent naar de bak, onzindelijkheid of vaak kleine plasjes, zie je ook andere symptomen zoals braken, sloomheid, likken aan de achterkant, proberen te plassen. Dit is een zeer pijnlijke en gevaarlijke aandoening voor uw kat. Bij twijfel: bellen!

Maagtorsie
Dit is een zeer spoedeisend geval. De maag van uw hond draait om de slokdarm en darmen heen en creëert zo aan beide kanten een obstructie. Als hieraan niets wordt gedaan, zal het dier overlijden. Symptomen: speekselen, loos braken, dwz uw hond maakt de braakbeweging, maar er komt niets uit. Tevens zal de omvang van de buik van uw hond snel toenemen. Dieren met een maagtorsie moeten altijd onmiddelijk naar een dierenarts toe. Hoe sneller u erbij bent, hoe beter de prognose. Dus meteen bellen en komen. Ter voorkoming van dit ernstige probleem is het van belang uw hond niet meteen na het eten te laten spelen, rennen en/of uit te laten.

Acute Benauwdheid
Is uw dier kortademig (meer buikademhaling dan bij normaal hijgen), hoest uw dier daarnaast of ademt uw dier door de bek, dan raden wij u aan contact met de praktijk op te nemen. Benauwdheid leidt tot zuurstof tekort en kan het overlijden tot gevolg hebben.
Er kan sprake zijn van hartproblemen of longaandoeningen en beiden kunnen zeer acuut optreden, zonder dat u daarvoor veel aan uw dier gemerkt heeft. Wij kunnen medicatie geven ter verlichting en vermindering van de benauwdheid. Daarnaast kunnen we het dier in een zuurstofkooi plaatsen of extra zuurstof toedienen om de benauwdheid te verlichten totdat de toegediende medicatie gaat werken.

Aanrijding
Wordt uw hond aangereden of verdenkt u uw kat ervan, aangereden te zijn, dan is het belangrijk, ook al lijkt er niets aan de hand, om meteen naar de dierenarts te gaan. Het kan zijn dat op het oog alles goed gaat, maar dat uw dier inwendig letstel heeft zoals inwendige bloedingen, een klaplong, een gescheurde blaas, naast een fractuur. Bij twijfel, controleer bij uw kat de nageltjes op gerafelde of afgesleten nagels, wat een teken van een aanrijding kan zijn.

Stagnerende Geboorte
Is uw dier aan het bevallen, stagneert de geboorte en is ze meer dan een half uur aan het persen, zonder duidelijke vooruitgang? Aarzel niet en bel meteen. Er kan sprake zijn van een te grote vrucht, een bekkenafwijking of bv van weeën zwakte. Telefonisch zullen we overleggen wat in deze bepaalde situatie het verstandigste is voor het moederdier en jong.

Oogproblemen
Heeft uw dier een dicht oog, knijpt het dier erg met een oog, komt er nare (pussige) ooguitvloeing uit een of twee ogen of hangt de oogbol uit de oogkas (oogbolluxatie), dan noemen we dat allemaal een spoedgeval en raden we u aan de praktijk te bellen. Een oogbolluxatie kan bijvoorbeeld komen door een aanrijding. Houd het oog vochtig met water of olie, en bel meteen naar de praktijk. Ook hier geldt, des te eerder, des te beter! Bij andere oogproblemen zoals kattenkrab in het oog of een perforatie van het oog (bv bij een hoornvliesontsteking of trauma van buiten af) geldt: zo snel mogelijk komen om de kans op het behoud van het oog en het gezichtsvermogen zo groot mogelijk te maken.

Vergiftigingen
Mocht uw huisdier iets vreemds gegeten hebben, bel dan meteen. Laat ons weten wat en hoeveel uw dier ervan gegeten/gedronken heeft. Neem, indien mogelijk, de verpakking mee!

Epilepsie aanval
Epilepsie kan erfelijk zijn (primaire epilepsie) of op oudere leeftijd verkregen (secundaire epilepsie), door een aantal orgaan dysfuncties of hersenafwijkingen. Een typische epileptische aanval bestaat uit omvallen, urine laten lopen, spierverkramping in ledematen en niet aanspreekbaar. Zo’n aanval kan kort duren, van enkele minuten tot uren. In het laatste geval wordt de kans groot, dat het dier niet meer uit de aanval komt en dit is een levensbedreigende situatie. Ons advies is: Bel meteen. Daarnaast bestaan er nog allerlei vormen van een soort epileptisch gedrag vanuit de hersenen. Bij twijfel: neem een filmpje op om de praktijk te laten zien, waar het gedrag uit bestaat.

Verlammingen
Acute verlammingen aan de achterhand of aan alle 4 poten kunnen spontaan ontstaan (bv hernia of bij hersenverschijnselen) of bijvoorbeeld na een aanrijding. Het is zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen om blijvende schade te voorkomen.

Oververhitting:
Een bekend zomerprobleem. Komt vaker voor bij bulldogachtige honden met een korte snuit. Uw hond zal meer hijgen, heel warm aanvoelen en soms zelfs gedesoriënteerd kunnen raken en uiteindelijk in shock. U moet de hond meteen afkoelen met ijskoude natte doeken en/of met de tuinslang afkoelen. Ook hier geldt, meteen bellen met de praktijk.

Acute allergische reactie
Een allergische reactie kan ontstaan door bijvoorbeeld een insectenbeet, het gebruik van medicatie of bepaalde voedingsstoffen. Er komen bulten op de huid, de kop kan opzwellen. Uw huisdier kan er zelfs heel erg benauwd van worden! We raden aan om contact met de praktijk op te nemen.

SPOEDGEVALLEN: Tel: 0299 - 366 709 maandag t/m vrijdag: van 08:30 tot 19:30 uur zaterdag: van 10:00 tot 16.00 uur

Voor overige uren en zon- en feestdagen:

Tel: 0900 34 37 362 (0900 - dierenarts)

Sluit Menu
Sluit menu