... als je echt van je dier houdt

Vaccinaties bij honden

 

Om uw hond goed te beschermen tegen Parvo, Leptospirose L4 (Ziekte van Weil), Hondenziekte, HCC (besmettelijke leverziekte) en Kennelhoest, moet uw hond jaarlijks worden gevaccineerd. Al deze ziektes zijn besmettelijk, en kunnen uw hond heel ziek maken tot zelfs levensbedreigend zijn. De vaccinatie voor al deze ziektes tezamen heet ‘volledige cocktail’ en Kennelhoest inenting.

Tegenwoordig enten we uw hond op maat. De bescherming tegen Parvo, Hondenziekte, HCC duurt 3 jaar na vaccinatie. Tegen deze ziektes hoeven we dus maar eens in de 3 jaar te vaccineren.

 

De bescherming van de Ziekte van Weil vaccinatie en Kennelhoest duurt maar krap 1 jaar. Deze vaccinatie moet daarom elk jaar gegeven worden. Wij gebruiken de nieuwe entstof L4 leptospirose met afweer tegen nog meer virus stammen van de zeer gevaarlijke ziekte van Weil (ook voor het baasje zelf!).

Het vaccinatieschema van de hond ziet er daarom als volgt uit:

 

Volwassen hond vaccinaties

 

jaar 1      volledige cocktail en in overleg Kennelhoest

jaar 2     Leptospirose L4 (‘Weil’) en in overleg Kennelhoest

jaar 3     Leptospirose L4 (‘Weil’) en in overleg Kennelhoest

jaar 4     volledige cocktail en in overleg Kennelhoest

jaar 5     leptospirose L4 (‘Weil’) en in overleg Kennelhoest

enz.

 

Dit is een standaard schema. Afhankelijk van de hond of de omstandigheden is het soms beter om een aangepast vaccinatieschema aan te houden. Tijdens de afspraak voor vaccinatie kijken we altijd wat voor uw dier dat jaar het meest geschikt is.

 

Wij raden u aan uw dier een week voor de vaccinatie te ontwormen met milbemax. Uit recente studies is gebleken, dat de inenting een betere bescherming biedt bij dieren die wormvrij zijn.

 

 

Overige vaccinaties

 

Kennelhoest

Kennelhoest is een infectie van de voorste luchtwegen en geeft een vervelende droge hoest. De hond kan er ziek van zijn en een pijnlijke keel hebben. Het hoesten kan soms weken aanhouden en tot een longontsteking leiden. De ziekte wordt verspreid via druppeltjes slijm in de lucht, ongeveer zoals bij ons een verkoudheid.  Verspreiding gaat vooral snel op plekken waar veel honden bij elkaar komen, zoals de kennel (vandaar de naam), pension, uitlaatservice of hondenschool. Voor honden die een verhoogd risico op deze ziekte lopen, zoals honden die naar een pension gaan, is het verstandig om de bescherming uit te breiden met een extra vaccinatie: KC (bordetella en para-influenza. In de wandelgangen wordt dit wel de ‘neusenting’ genoemd. De vaccinatie bestaat nl. uit een druppeltje vaccin in een neusgat.

 

Deze vaccinatie biedt een jaar lang bescherming. 100% bescherming bieden tegen kennelhoest is helaas onmogelijk, maar uw hond wordt niet zo ziek en loopt geen risico op een longontsteking. De KC neusdruppel vaccinatie mag gegeven worden vanaf 8 weken leeftijd.

 

Rabiës (hondsdolheid)

Hondsdolheid komt in Nederland gelukkig amper voor. Honden die alleen in Nederland verblijven, worden daarom niet standaard tegen rabiës gevaccineerd.

 

In omliggende landen komt wel hondsdolheid voor, vooral onder wilde dieren zoals de vos en vleermuis, maar ook bij zwerfhonden. Een beet van een besmet dier kan leiden tot deze dodelijke ziekte, waarbij het zenuwstelsel en de hersenen worden aangetast. Ook mensen die gebeten worden door een besmet dier kunnen hondsdolheid krijgen en eraan overlijden.

 

Als u uw hond (of kat of fret) mee wilt nemen naar het buitenland, is het wettelijk verplicht uw dier te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Ook als u uw dier weer mee terug naar Nederland wilt nemen moet uw dier gevaccineerd zijn om ons land weer in te mogen. Daarnaast moeten ze gechipt zijn en een officieel dierenpaspoort hebben. Deze worden op onze klinieken verstrekt.

 De rabiësvaccinatie die wij toepassen, is 3 jaar geldig en biedt daarmee een hele goede bescherming voor u en uw dier.

 

U bent op tijd als u 4 weken voor vertrek uw dier laat vaccineren. Sommige landen hanteren echter een langere termijn. Informeer een aantal maanden van tevoren welke eisen er gesteld worden om uw dier mee te kunnen nemen. De juiste informatie kunt u vinden op www.licg.nl of bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat. Vergeet ook niet te kijken naar de eisen van landen waar u doorheen reist!

'Mijn hond is al zo oud, die hoeft niet meer geent te worden'

Oudere dieren enten is juist extra belangrijk! Oudere dieren hebben over het algemeen een verminderde weerstand, en zijn dus bevattelijker voor ziektes.

 

'Ik heb mijn hond nog nooit laten enten en hij is nog nooit ziek geweest...'

Voor de gezondheid van uw hond is het beter een ziekte te voorkomen door middel van een enting dan dat hij ziek wordt en zelfs met dodelijke afloop. Daarnaast zijn zowel ziekte van Weil als Rabies erg gevaarlijk en dodelijk voor u als baasje.

 

 

 

 

Contactformulier

 

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Wij zijn dagelijks op alle vestigingen telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag

van 8:30 tot 19:30 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

De DierenKliniek

Vestiging Volendam/Edam

Dukaton

Dukaton 15

1132 RA Volendam

Telefoon: 0299 - 366 709

info@dierenkliniekvolendam.nl

Openingstijden

 

ma.  t/m vr.

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

 

Inloopspreekuren

maandag

 

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

08.30 - 18.00 uur.

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

De DierenKliniek

Vestiging

Oosthuizen

Raadhuisstraat 12

1474HG Oosthuizen

Telefoon: 0299 - 401 370

info@dierenkliniekoosthuizen.nl

Openingstijden

 

ma.  t/m vr.

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

 

Inloopspreekuren

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

 

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

13.00 - 13.30 uur

19.00 - 19.30 uur

09.00 tot 18.00 uur

De DierenSpiegel

Vestiging Volendam

Julianaweg

Julianaweg 59

1131 CZ Volendam

Telefoon: 0299 - 323 644

info@dedierenspiegel.nl

Openingstijden

 

maandag

dinsdag t/m vrijdag

zaterdag

 

Trimsalon

dagelijks op afspraak

 

Dierenarts

van ma t/m vrijdag op afspraak

 

Inloopspreekuur

zaterdag

13:00 - 18:00 uur

9:00 - 18:00 uur

10:00 - 16:00 uur

13.00 - 16.00 uur