April: Patiënt van de maand

Hierbij stellen we u voor aan Tiësto.
Tiësto was een avondje op stap gegaan en kwam thuis met een staart die niet helemaal oké meer was. Tiësto hield zijn staat maar laag op de grond en bewoog hem amper met een rare knik erin.

Tiësto kwam met zijn baasjes bij ons langs en toen zag de dierenarts dat er een lelijk wondje op zijn staart zat, maar ook dat de staart in een knik stond. Het gebied van het wondje werd geschoren en schoongemaakt. Het viel de dierenarts op dat Tiësto zijn staart na de knik niet meer bewoog. Ook had hij er helemaal geen gevoel meer in. De dierenarts wist bijna zeker dat zijn staart gebroken was.

Er werd een Röntgenfoto gemaakt om er zeker van te zijn dat het geen open botbreuk was. Daarbij heeft het bot contact met de lucht. Hierdoor ontstaat er vaak snel een lastig te behandelen infectie. Gelukkig was dat niet het geval maar was er wel sprake van een botbreuk in de staart.

De volgende werd Tiësto al geopereerd aan zijn staart. Want ja, zo’n staart waar een kat niets meer aan voelt moet eraf. Ze voelen namelijk niets als ze vast komen te zitten met dat stuk of als een andere kat erin bijt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Hierdoor is het beter om het stuk dat gevoelloos is te verwijderen.
Tijdens de operatie wordt er voorzichtig tussen een snee gemaakt tussen twee wervels in. Het “zieke” deel wordt verwijderd en de huid wordt over het stompje heen gehecht.

Helaas voor Tiësto even geen partijtjes buiten want hij moest wel 10 dagen een kapje om, zodat de wond goed kon genezen. Tiësto is ondertussen op controle geweest en zoals jullie zien; het oogt nog een beetje gek zo’n kort en geschoren staartje. Maar gelukkig zal de vacht weer terug komen en is het gewoon een kat, alleen met een kortere staart.