Blaasproblemen

Blaasproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij onze huisdieren. Elk dier heeft hierin een probleem wat vaker voorkomt. Een kat heeft vaker blaasgruis maar de hond bijvoorbeeld vaker bacteriële blaasontsteking. Hierdoor wordt het onderzoek en behandeling van het blaasprobleem op uw huisdier afgestemd. Maar het begint doorgaans met urineonderzoek.

De kat 
Wat kunt u merken aan uw kat? Onzindelijkheid, opeens plassen op gekke plekken, vaak naar de bak, vaker kleine plasjes, met bloed of in het ernstigste geval; niet meer kunnen plassen. In het laatste geval dient u zo snel mogelijk contact met de praktijk op te nemen, want dit is een ernstige levensbedreigende situatie voor een kat. De kat loopt steeds naar de bak, zit in plashouding maar er komt niets.

De meest voorkomende oorzaak van blaasproblemen bij de kat is blaasgruis. Daarnaast kan stress een rol spelen bij het ontstaan van blaasontsteking. Onder invloed van stress wordt de beschermlaag in de blaaswand van de blaas dunner en prikkelen afvalstoffen in de urine meer. Om aan te tonen of blaasgruis de oorzaak is, is het belangrijk om urineonderzoek te doen. Als we blaasgruis vinden in de urine, zal uw kat (levenslang) op een goed anti-blaasgruis dieet moeten, anders kan de blaasontsteking steeds terug komen. Schaf dit dan altijd bij de dierenarts aan. Dit zijn kwalitatief de beste diëten, die de beste garantie geven dat de blaasklachten niet terug komen.

De hond
Wat kunt u merken aan uw hond? Druppels of plasjes urine verliezen op de slaapplek, onzindelijkheid, veel kleine plasjes, rode urine of niet meer kunnen plassen. Ook voor de hond geldt dat u in dit laatste geval zo snel mogelijk contact met de praktijk moet opnemen.

De drie meest voorkomende aandoeningen van de blaas bij de hond zijn; bacteriële blaasontsteking, blaasstenen en urine incontinentie. Naast urineonderzoek voeren we vaak buikecho’s uit om naar de blaas te kijken. Blaasstenen vind je niet altijd met een urineonderzoek, met echo kan je deze in beeld brengen. Ook kunnen we bij een buikecho met een naald urine afnemen direct uit de blaas om de urine te onderzoeken op bacteriën. Bij urine incontinentie is het belangrijk eerst andere medische oorzaken uit te sluiten voordat er met medicatie tegen de incontinentie wordt gestart ten slotte is het beter om de oorzaak te behandelen dan de symptomen te maskeren.

Urine opvangen bij de kat:

Gebruik Katkor; speciale kattenbakkorrels van plastic die geen urine opnemen. Katkor is bij ons verkrijgbaar.

  • Maak de bak goed schoon
  • Vul de kattenbak met de korrels
  • Elke keer dat de kat naar de bak gaat dient u te controleren.
  • Heeft de kat gepoept? Dan moet u opnieuw beginnen, de korrels kunt het makkelijkste in een zeef schoonmaken.
  • Heeft de kat geplast? Dan kunt u het met het meegeleverde pipet opzuigen en in het bewaarbuisje bewaren.
  • Urine bewaren? De urine dient zsm gebracht te worden, is dat langer dan 2 uur zet het dan in de koelkast, het mag maximaal 6 uur oud zijn.

Urine opvangen bij de hond:

Het liefste willen wij ochtend urine; dat wil zeggen de eerste plas die de hond die dag doet.

  • Maak het opvangbakje goed schoon, soms kan het prettig zijn een soeplepel te gebruiken. Dan kunt u meer afstand nemen tot uw plassende hond.
  • Ook zijn er speciale opvangmaterialen waar ook een bewaarbuisje word bijgeleverd, deze zijn bij ons verkrijgbaar.
  • Urine bewaren? De urine dient zsm gebracht te worden, is dat langer dan 2 uur zet het dan in de koelkast, het mag maximaal 6 uur oud zijn.
 
Urine verwijderen?

Heeft uw hond of kat ergens geplast waar het niet moet? Straf uw dier niet! Het met de neus erin drukken heeft geen effect, eerder zelfs averechts.
Maak de plek schoon met een middel welke de urine met enzymen afbreekt. Dit heet Urine-Off en is bij ons verkrijgbaar.