Bloeddrukmeting

Een hoge bloeddruk is een probleem van met name de oudere kat. Een hoge bloeddruk is vaak een bijkomend probleem van een onderliggende oorzaak. Daarnaast veroorzaakt een hoge bloeddruk zelf ook weer problemen.

Voor een bloeddrukmeting van start kan gaan laten we uw dier eerst even relaxen in de spreekkamer. Ten slotte heeft opwinding en stress ook effecten op de bloeddruk. Dan wordt er een klein stukje haar van een voorpootje geschoren, daar wordt gel op aangebracht. Vervolgens krijgt uw dier net als bij mensen een opblaasbaar bandje om z’n pootje en wordt de bloeddruk een aantal keer gemeten.

Aan een hoge bloeddruk merkt u in eerste instantie niets aan uw dier. We geven hieronder een aantal oorzaken en gevolgen weer.

Oorzaken:
De meest bekende oorzaak van een hoge bloeddruk is een te snel werkende schildklier. Hierover leest u hier meer. Daarnaast kan er sprake zijn van hartproblemen die hiertoe kunnen leiden.

Gevolgen:
De verhoogde bloeddruk heeft met name effect op de nieren van uw dier. De nieren zijn gevoelige organen en hebben een stabiele druk nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een langdurig te hoge bloeddruk kunnen er bloedingen in het dier ontstaan, het eerst zien we dat vaak in de ogen, maar het kan ook in de hersenen zijn.

Een te hoge bloeddruk is goed met dagelijkse medicatie te behandelen, wel zijn regelmatige controles nodig van de bloeddruk.