Dementie

 

Net als bij mensen kunnen ook onze dieren op oudere leeftijd last krijgen van dementie, oftewel cognitieve dysfunctie. Wij als baasjes kunnen onze dieren hier goed in ondersteunen, omdat het een ziekte is die uitgesteld of vertraagd kan worden.

Dementie is een verouderingsproces waarbij er schade optreedt aan de hersenen. Symptomen van dementie bij de hond en kat zijn desoriëntatie, vergeetachtigheid en gedragsveranderingen. Vaak zitten ze in hun eigen wereldje en maken minder contact met hun omgeving. Denk aan doelloos voor zich uit staren, slomer worden, plassen of poepen in huis, minder vachtverzorging of overmatige vachtverzorging, verwardheid. Dementie is (nog) niet te genezen maar valt wel samen met de dierenarts in goede banen te leiden.

Tips bij dementerende dieren:
– Intelligentiespelletjes houden dementerende dieren langer fit: Blijf de hersenen van je hond of kat prikkelen door bijvoorbeeld nieuwe trucjes aan te leren of door samen voer- en denkspelletjes te doen. Hier heb je wel wat geduld bij nodig, leren gaat nu wat langzamer en in kleine stapjes, maar het traint wel die delen van de hersenen die zijn aangetast. Bij ons zijn verschillende intelligentiespellen verkrijgbaar.
-Wees geduldig en doe een stapje terug: Help je dier waar nodig een handje, wanneer hij zijn voer- en drinkbak of zijn mandje niet meer kan vinden leid hem naar zijn spulletjes. Als hij een plasje in huis laat lopen, ruim dit ongelukje dan zonder mopperen op.
– Laat je hond het tempo van de wandelingen bepalen en hou hem hierbij aangelijnd.
– Denk eraan dat katten die buiten komen minder doorhebben wat er om zich heen gebeurd (verkeer), zet bijvoorbeeld de tuin af zodat hij/zij niet verder kan.
– Verander van voer: De dierenarts kan ook een speciaal dieet of voedingssupplementen aanbevelen voor dieren met een beperkte cognitie.