Euthanasie

Euthanasie is een lastig onderwerp, maar we kunnen er helaas niet omheen. Daarom hebben wij voor u een stukje geschreven over handvatten wanneer nou de beslissing te nemen en hoe een euthanasie in zijn werk gaat. 

Het is altijd moeilijk om de beslissing tot euthanasie te maken.
Als het gaat om acute klachten bijvoorbeeld een gebroken rug is dit vaak een “gemakkelijkere” beslissing. Het is duidelijk dat herstel niet of zeer moeilijk is, dan is het vaak een beslissing om het huisdier direct uit zijn lijden te verlossen. Net als bij mensen voorkom je bij een dier uitzichtloos lijden.

Maar bij chronische klachten kan dit een zeer moeilijke beslissing zijn, want wanneer is uw huisdier eraan toe? In de praktijk maken wij vaak gebruik van het boekje “zijn we niet te vroeg?”. Hierin worden een aantal punten besproken waarop ethici de kwaliteit van leven beoordelen.

Voor een kwalitatief goed leven moeten dieren vrij zijn:
* van dorst, honger en onjuiste voeding
* van fysiek en fysiologisch ongerief
* van pijn, verwondingen en ziektes
* van angst en chronische stress
* om hun natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen

Hierbij worden diverse voorbeelden gegeven om te overdenken. U bent altijd van harte welkom om dit boekje op te halen. Maar natuurlijk ook voor een afspraak om er eens over te praten hoe u en uw huisdier ervoor staan. Want het is en blijft een moeilijk besluit, welke niet over 1 nacht ijs gemaakt moet worden. We begeleiden u daar graag in.

Hoe gaat een euthanasie in zijn werk?
Een euthanasie bestaat uit twee stappen. Als eerste wordt het dier onder narcose gebracht. Hierbij blijven de ogen van hem of haar open. Als tweede wordt er een overdosering slaapmiddelen gebruikt waardoor het hart en de ademhaling stoppen. Ook nu blijven de ogen op. Sommige dieren kunnen nog wat bewegen met de mond of benen, een zucht geven en aan andere dieren zie je niets als ze overlijden.

Hoe de injecties worden toegediend is verschillend en afhankelijk van het huisdier/dierenarts en de situatie. Meestal legt de dierenarts uit wat hij/zij doet/gaat doen. Als er onduidelijkheden zijn kunt u dit altijd vragen. De euthanasie kan zowel op de praktijk als bij u thuis plaatsvinden.

Kinderen en andere huisdieren?
Veel mensen vragen zich ook af of kinderen bij een euthanasie moeten zijn. Dit is iets wat u als ouder het beste weet. Veel kinderen zijn dikke maatjes met hun huisdier en afhankelijk van de leeftijd is er goed te vertellen wat er gaande is. Voor ons is het geen probleem als kinderen erbij aanwezig zijn. Huisdieren kunnen onderling ook dikke maatjes zijn. Als een euthanasie aan huis gebeurd kunnen andere huisdieren aanwezig blijven tijdens de euthanasie. En ook na de euthanasie afscheid nemen van hun huisgenoot. Vind de euthanasie plaatst op de praktijk kunt u ervoor kiezen het overleden dier nog (tijdelijk) mee naar huis te nemen.

Wat daarna?
Als uw huisdier is overleden zijn er diverse mogelijkheden. Het is mogelijk om een huisdier te laten cremeren zowel individueel als in een groepje.  Afhankelijk van de grootte van uw huisdier kunt u hem/haar ook thuis begraven. Behoort dit niet tot de mogelijkheden dan kunt u uw huisdier ook bij ons achterlaten. Het dier wordt dan voor destructie aangeboden, dit regelt de dierenambulance voor ons. Sinds enige tijd is het ook mogelijk huisdieren voor de wetenschap aan te bieden, dit dient u echter zelf te regelen met de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.


Meer informatie over euthanasie? Neem gerust contact met eens van onze dierenartsen of paraveterinairen op.