Juni: Patiënt van de maand

De mooie warme lente dagen zijn weer goed van de partij geweest deze maand. Iedereen gaat er weer lekker op uit om van het weer te genieten en een verkoelde duik op te zoeken.

Zo ook onze vrolijke patiënt Juul. Juul komt altijd erg enthousiast en blij onze praktijk binnen voor een snoepje en een knuffel en dat was deze keer zeker niet anders. Alleen was haar rechteroog nu erg dik en rood geworden. Haar baasje vertelde ons dat Juul lekker in de bossen heeft lopen graven en spelen waarna eerst haar rechter- en daarna haar linkeroog wat rood en gezwollen was geworden. Het linkeroog was vanzelf weer rustig geworden maar rechts begon steeds roder en dikker te worden. Daarnaast had Juul, ondanks alle vrolijkheid, ook duidelijk last van het oog. Ieder kastje, been of ander plekje kreeg een kopje om even te kriebelen aan het oog.

Juul kwam braaf op de tafel voor een koekje en daarna konden we haar oog goed bekijken. Bij het onderzoek was te zien dat vooral het 3de ooglid van Juul erg dik, rood en gezwollen was. Anders dan bij mensen hebben de meeste dieren 3 oogleden. Een van boven, een van onder en 1 vanuit de ooghoek naar buiten toe.

Na een verdovende oogdruppel konden we voorzichtig met een speciale pincet achter het 3de ooglid kijken. Dit is namelijk een plek waar vaak dingen van buiten kunnen blijven steken. Bij Juul was gelijk te zien dat er iets zat wat daar niet hoort te zitten namelijk, een grasaar. En helaas voor Juul niet maar 1 maar wel 3 stuks. Ondanks dat Juul super braaf is vond ze het wel erg spannend al die instrumenten zo vlakbij het oog. Daarom brachten we Juul onder narcose zodat we rustig de grasaren konden verwijderen en daarna het oog goed konden controleren op eventuele beschadigingen. Gelukkig voor Juul kwamen alle grasaren er goed uit en was het oog zelf helemaal niet beschadigd maar wel flink ontstoken. Hierna kon Juul weer langzaam wakker worden. Waarbij vooral de staart alweer snel begon met kwispelen. Na een week pijnstillers, ontstekingsremmers en een antibioticazalf voor het oog gaat het nu weer helemaal goed met Juul en komt ze nog steeds vrolijk haar koekje halen bij ons.

Moraal van dit verhaal. Let goed op in de zomer met deze plantjes (zie foto van grasaar)! Het zijn vervelende plantjes met weerhaakjes waardoor ze vaak in de vacht, oren of ogen van een hond, kat of ander dier kunnen blijven steken. Door de weerhaakjes kruipen ze alleen maar verder richting het puntje van het plantje. En gaan zo verder de patiënt in, wat zorgt voor ontstekingen. Kijk uw dier daarom altijd goed na, na een wandeling en mocht uw het idee hebben dat er mogelijk een grasaar vast zit bel dan uw dierenarts.