Maart: Patiënt van de maand

Dorus kwam samen met zijn baasje bij op de praktijk omdat hij al enkele keren had gebraakt en helemaal niet wilde eten. Dat vond het baasje van Dorus maar erg vreemd, want normaal eet Dorus je vingers samen op met de koekjes die erop lagen. De dierenarts heeft Dorus grondig onderzocht en vond de buik van Dorus wat gespannen. Dorus kreeg medicijnen voorgeschreven met als voorwaarde dat hij zich morgen beter zou voelen. De volgende dag belde het baasje van Dorus op dat hij helaas nog niet opgeknapt was.

Tijdens het onderzoek op de dag ervoor was er al besproken dat als Dorus niet op zou knappen dat er een echo van de buik gemaakt moest worden. Want lieve Dorus had niet alleen zijn brokjes uitgebraakt, maar ook wat stukjes flostouw. Hierdoor bestaat natuurlijk de kans dat er wat flostouw vastzit in het maagdarmkanaal. Dorus kon gelijk op de praktijk komen voor zijn buikecho. Op de echo zag de dierenarts dat er door een groot deel van de darmen niet gekeken kon worden met de echo (slagschaduw*). Hier kan dus mogelijk een stuk flostouw in de darmen vastzitten. Samen met deze bevinding en het uitgebraakte flostouw is er besloten om Dorus te opereren.

En deze beslissing was de juiste, we waren op tijd, er zat in de dunne darm een grote kluwen flostouw muurvast. Dit kon het lichaam niet zelf naar buiten werken en zat dus verstopt. Logisch dat Dorus niet wilde eten. Door de darm met een sneetje te openen kon de dierenarts Dorus verlossen van het touw. De darm werd weer gehecht en gecontroleerd op lekkage van darminhoud. Gelukkig was alles goed. Nadat ook de buik weer gehecht was, kon Dorus onder toeziend oog van de assistente weer rustig wakker worden van zijn operatie. De middag is Dorus ter observatie op de praktijk gebleven om te zien of ook na de operatie alles goed bleef gaan met Dorus. En dat ging het! Dorus ging weer wandelend met zijn baasje mee naar huis. Ter ondersteuning van zijn maagdarmkanaal heeft Dorus licht verteerbare voeding meegekregen en kwam hij na 10 dagen weer op controle. De operatiewond zag er netjes uit en Dorus voelde zich weer tiptop, hij at zelfs onze vingers weer bij de koekjes op! 😊

Lieve Dorus, geen gekke dingen meer eten hé!

Echografisch onderzoek: in het blauw aangegeven de lever. In het groen aangegeven de maag.
* Echografisch onderzoek: rechts van de rode lijn zien we normaal weefsel. Links van de rode lijn kunnen we niet dieper kijken. Dat noemen we slagschaduw.
De gehechte darm na het verwijderen van het flostouw.
Bovenop: de normale delen darm. Onderop: het gehechte deel van de darm.