Mei: Patiënt van de maand

De patiënt van de maand mei is eigenlijk meer een attentie van de maand.

We kregen een aalscholver op de praktijk. Hij had zich gemeld bij iemand in de tuin. Dat is an sich al vreemd. Aalscholvers zijn vaak mensenschuw dus waarom zou deze aalscholver zich juist melden in de tuin?

Toen mevrouw goed keek zag ze een touwtje uit zijn bek komen. Met veel moeite wist mevrouw de aalscholver te vangen en in een reismand te krijgen. Thuis werd al een lang stuk van het touw afgeknipt.

Tsja even de aalscholver uit het mandje halen was niet zonder risico’s, ze hebben een scherpe snavel. Met de grote handschoenen werd de vogel gepakt en kreeg hij een verdoving. Zodat wij goed in zijn snavel konden kijken. Helaas zat de haak niet in zijn snavel vast maar was hij doorgeslikt. De nek werd onderzocht, ook daar was geen haakje te voelen. Om meer zekerheid van de locatie te krijgen hebben wij een röntgenfoto gemaakt. Hierop is te zien dat de vishaak helaas helemaal in de borstholte van de vogel zat.

Vishaken, geven veel schade, al tijdens het inslikken maar ook doordat er aan het touw getrokken wordt, als ze vast komen te zitten. Deze schade is niet meer te herstellen. We hebben de aalscholver in laten slapen.

We wilden ook deze verdrietige patiënt met uw delen. Hoe meer er gezegd wordt laat geen (zwerf) afval achter, hoe beter. Ook plastic tasjes, deksel, alles waar een dier zich in kan verstrikken of op kan eten is een gevaar. Let er ook op dat als kinderen gaan “vissen” alles mee terug komt.