Nieuw huisdier aanschaffen?

De aanschaf van een nieuw huisdier wordt vaak te gemakkelijk beslist. Te vaak worden huisdieren in een opwelling gekocht en raken dieren onverzorgd of worden naar het asiel gebracht. Graag helpen wij u met het maken van de juiste beslissing. Bezint, eer ge begint. Welk huisdier is het meest geschikt voor jou?

Om te beginnen is het belangrijk om na te denken hoeveel tijd je in een huisdier kan en wil stoppen? Werk je bijvoorbeeld veel en is er geen standaard oppas? Dan is een hond niet verstandig, maar kan een kat of konijn wel een uitkomst zijn.

Een kat:
Een kat kan zich over het algemeen goed alleen in huis redden. Wij adviseren om een kat niet alleen te houden, maar met één of twee andere kat(ten).  De kat is een geschikt huisdier om in huis te nemen als je als baasje veel van huis bent overdag.

Verzorging: De kat houdt van vers water en zijn van nature slechtere drinkers. Ververs minimaal 1 maal daags het water. Bij de aanschaf van voeder- en drinkbakjes is het belangrijk om erop te letten dat de bakjes ondiep en breed zijn, katten willen namelijk liever niet dat hun snorharen de randen raken. Ook kan je kiezen voor een waterfontein, stromend water stimuleert katten om te drinken. Ook de aanschaf van de kattenbak doe je niet zomaar. Let erop dat de bak groot genoeg is , past de kat er wel in en kan de kat wel hurken om te ontlasten? Kan de kat een rondje draaien om alles gemakkelijk te begraven? Het soort grind is erg persoonlijk voor ons en voor de kat, probeer gewoon iets uit in het begin. De kattenbak moet minimaal één maal daags schoon gemaakt worden van urine en ontlasting. Met de meeste grind soorten wordt 1 maal per week gehele verschoning geadviseerd. En liever geen grind met een geurtje, de meeste katten vinden dat helemaal niet prettig.

Wat heeft een kat verder allemaal nodig? Katten gebruiken krabpalen om aan te krabben. Veel katten vinden het prettig om meerdere plekken te kunnen krabben in huis, koop meerdere krabmogelijkheden en denk ook aan zowel horizontaal als verticaal krabben. Zowel binnen as buitenkatten willen graag spelen. Soms is het even zoeken; waar kan je jouw kat het meeste plezier mee doet, een balletje of juist een hengel met een veertje. Een kat heeft graag hoge plekjes om overzicht op de ruimte te houden, dus creëer hoge plekjes die toegankelijk zijn voor de kat. Dat kan door middel van een hoge krabpaal, maar ook een boekenkast met een extra plankje om erop te komen volstaat. Ook zitten katten graag ergens in, een dicht mandje of doos vinden katten heerlijk.

Als laatste het vervoersmandje. Let er bij de aanschaf op dat het een grote mand is. Het kleine kittentje wat je ophaalt wordt straks groter. De ideale reismand kan helemaal uit elkaar of heeft een grote klep aan de bovenkant. Zo haal je de kat gemakkelijk in en uit de mand. Laat de reismand in de kamer staan dan vormt het geen bedreiging als de kat er eens in moet om naar de dierenarts te gaan. Katten die in hun reismand slapen zijn vaak veel relaxter onderweg.

Een kat dient als kitten twee maal gevaccineerd te worden tegen nies en kattenziekte en dient jaarlijks herhaald te worden. Katten worden doorgaans op een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd/gecastreerd. Overweeg je toch een nestje overleg dit met de dierenarts of jouw kat daarvoor geschikt is. Naast de ontworming en ontvlooiing zijn er geen extra preventieve medische handelingen nodig bij de kat.

Binnen of buiten? Het is onzin om te zeggen dat het zielig is om katten binnen te houden maar de kat moet wel gelukkig zijn binnen. Een minimale eis is dat de woning minimaal twee kamers heeft, zodat de kat kan kiezen waar hij/zij kan zijn. Sommige katten zijn gewoon echte buiten tijgers en kan je niet binnen houden. Ze krijgen gedragsproblemen en zijn ongelukkig dat ze niet naar buiten mogen. Ook is niet elke kat geschikt voor een buitenleven. Bij raskatten is dit vaak van te voren beter in te schatten dan bij een “huis-tuin-en-keuken-kat” (Europees korthaar)..

Raskatten: Wanneer je een raskat wilt aanschaffen is het belangrijk dat je je goed inleest over het desbetreffende ras. Natuurlijk moet je erop letten dat bijvoorbeeld een Bengaal veel aandacht en beweging nodig heeft en je deze raskat niet zomaar buiten laat lopen. Dit ras nemen zonder aan zijn bewegings behoefte te voldoen, gaat gedragsproblemen opleveren. Verdiep je daarom in de keuze van het ras als je voor een raskat wilt gaan. De Brits korthaar staat bekend als de goedzak en makkelijke kat, de heilige birmaan is heel goed met kinderen, een sfinx of siamees zijn echter praters. Er is genoeg keuze in de diverse rassen, met elk eigen (ras)eigenschappen. Maar weet ook dat elk individu natuurlijk anders kan zijn! Kies een fokker of asiel wat goed voelt en bij huisbezoek er schoon uitziet! De prijs van een kat geeft niet de garantie dat de kat gezond is of stamboom heeft. Denk bij de aanschaf van een raskat ook aan de gezondheid van de kat. We fokken onze huisdieren steeds meer op uiterlijk wat soms gepaard gaat met medische problemen. Zoals bijvoorbeeld de pers met een zeer korte neus waardoor er ademhalingsklachten kunnen ontstaan of een Scottisch fold met gevouwen oren die ook op andere plekken kraakbeen afwijkingen krijgen en daar pijn aan kunnen hebben.

Kittens mogen vanaf 6 weken weg bij hun moeder, idealiter laat je ze langer bij hun moeder. De meeste raskatten worden pas vanaf 12 weken, na twee inentingen, verkocht. Doordat kittens langer bij hun moeder blijven zijn ze stabieler in hun gedrag. Ze hebben geleerd om te gaan met bijvoorbeeld de teleurstelling dat er niet meer gedronken mag worden bij de moeder. Het is heel aandoenlijk om zo’n jong dier in huis te nemen, maar eigenlijk is een kitten nog een baby op 6 weken leeftijd.

Een hond
Wanneer ben je geschikt voor een hond? Dat is moeilijk zo in één zin te zeggen. Als eerste houdt de opvoedingsfase van een hond veel meer in dan bij welk ander huisdier dan ook. Ook als mensen al meerdere honden hebben gehad is elke nieuwe hond weer anders. Het is raadzaam om op puppycursus te gaan. Een consequent beleid en regelmaat is voor honden heel belangrijk. En alles wat je er tijdens de opvoedingsfase “in stopt”, daar heb je nog jaren profijt van. Plan de aanschaf van een pup goed!

Kan je vrij nemen? Een pup laat je niet na het eerste weekend gelijk 8 uur alleen thuis achter. Dat moet langzaam opgebouwd. De puppy cursus is vaak in het weekend of avonds. Een puppy maar ook een volwassen hond dient meermaals uitgelaten te worden. En een keer een rondje van een paar minuten is niet erg maar dient geen standaard te worden. Hoe groot of klein de hond ook is, ze hebben voldoende beweging nodig. Hoe ziet het gezinsleven er normaal uit? Is er een druk werk en privé leven, wanneer of door wie wordt de hond dan uitgelaten of zit hij/zij alleen thuis? Kan de hond overal mee naar toe?

Hoe makkelijk een pup op te voeden is, is erg verschillend per ras maar ook per individu. Kleine hondjes zijn doorgaans makkelijker op te voeden, maar weer moeilijker zindelijk te krijgen. En let op van kleine hondjes accepteren wij vaak meer. Bijvoorbeeld blaffen bij bezoek of tegen mensen opspringen. Maar ook zij moeten net zo consequent worden opgevoed als de grote labrador of rottweiler.

Het is verstandig je goed in het ras te verdiepen wat je op het oog heeft! Ga niet alleen op de uiterlijke kenmerken af maar ook wat bij je past. Zet een sop een rijtje wat je verlangt van een hond. Een goede luisteraar, wil je gaan sporten met je hond, moet hij goed alleen thuis zijn, moet hij waaks zijn, heb je tijd om aan vachtverzorging te doen? Maar ook iets simpels als hoe groot moet mijn hond zijn/worden? Wil je wel een pup of ga je een hond overnemen die al wat ouder is? En denk ook na over medische problemen die binnen een ras spelen! Bijvoorbeeld kleinere rassen zoals de Chihuahua hebben vaak knieschijf problemen, de kleine bull rassen hebben vaak ademhalingsklachten door de korte neus. Maar grotere rassen zoals bijvoorbeeld de Duitse Herder hebben meer kans op lage rugklachten en HD. Hiermee willen we niet zeggen dat je geen rashond moet aanschaffen maar wel dat er goed nagedacht wordt  over de keuze van het ras en fokker.

Is er een ras gekozen, ga dan op zoek naar een betrouwbare fokker. Honden worden vaak via markplaats aangeboden. Deze hondjes kunnen uit het buitenland komen, zij worden gefokt in zogenoemde puppy boerderijen, waar een moederhond geen goed leven heeft. De pups zijn vaak ziek bij aanschaf. Dit geeft veel emotionele en financiële schade, en soms ook een overleden pup aan het einde. Dat wil niemand. En als we doorgaan met de koop bij dit soort adressen zal het blijven bestaan! En lopen we steeds meer risico op de import van ziektes naar Nederland. Een goede fokker laat je op een jonge leeftijd van de pups al kennismaken. Al voordat de pups weg mogen bij de moeder! De fokker kan zien wat voor nieuwe baasjes hij/zij voor zich heeft en je krijgt de kans om ook even bij de fokker rond te kijken. Is het schoon? Ziet je de moeder hond, hoe ziet zij eruit? Pups mogen in Nederland pas verkocht worden als zij 7 weken oud zijn, dan dient een pup al 1 maal gevaccineerd (of getiterd) te zijn! Vertrouw ook enigszins op het onderbuik gevoel, veel handelaren weten met een mooi praatje een hoop vragen te beantwoorden waarom bijvoorbeeld een moeder hond niet aanwezig is, of je ook nog medicatie meekrijgt, maar trap er niet in. En neem de tijd, een fokker zegt niet dat je nu een pup mee moet nemen of dat hij aan iemand anders wordt verkocht. Ook de prijs van een pup zegt niets over zijn gezondheid. Wel betaal je vaak meer bij een (erkende) fokker omdat deze ook meer zorg verleend aan zijn pups/honden en daardoor hogere kosten heeft.

Wat heb je dan allemaal nodig als je een hond aanschaft?

 • Voer en waterbakken
 • Een riem met tuig of halsband
 • Speeltjes
 • Hondenmand
 • Eventueel een bench
 • Een riem voor in de auto, of gebruik je een bench in de auto
 • Voeding
 • Snoepjes
 • Kluifmateriaal

Medische handelingen:
Een puppy wordt 3 maal gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Zij krijgen bescherming tegen Hondenziekte, Leverziekte, Parvo en de ziekte van Weil (leptospirose). Daarnaast kan een pup gevaccineerd worden tegen Kennelhoest of Rabiës (hondsdolheid). Kennelhoest is vaak verplicht bij puppycursus en verblijf in pension. Rabiës is verplicht als u de grens overgaat, ook België en Duitsland vallen hieronder. Na de puppy vaccinaties dient een hond jaarlijks gevaccineerd te worden tegen de ziekte van Weil. De overige worden niet jaarlijks gevaccineerd. Ook kan je tegenwoordig door middel van een bloed onderzoek, onderzoeken of een hond nog voldoende bescherming heeft tegen de eerste drie genoemde ziektes. Dit noem je titeren.

Naast het vaccineren dienen honden ontwormt en ontvlooit te worden en eventueel bescherming tegen teken te krijgen. De frequentie hiervan is afhankelijk van de leeftijd en de product keuze waarmee je dit doet.

Reutjes worden tegenwoordig niet standaard gecastreerd maar op basis van hormoon gerelateerde problemen als dominantie-agressie, ziek zijn bij loopse teefjes in de buurt of prostaat problemen. Voor teefjes adviseren wij sterilisatie 3 maanden na de loopsheid. Steriliseren van teefjes doe je om het risico op melkklierkanker zoveel mogelijk te verkleinen. Daarnaast kan een teefje geen baarmoeder ontsteking meer krijgen en niet meer zwanger worden.

Een knaagdier of konijn

Veel kinderen willen graag een huisdier. Er wordt doorgaans voor een konijn of knaagdier gekozen. Het zijn vaak goede eerste huisdieren maar ook leuk als volwassen om een konijn of knaagdier als huisdier te nemen. Het beste is om konijn en cavia’s niet alleen te houden maar in koppeltjes. Denk er hierbij wel aan dat man vrouw combinatie niet slim is als zei niet gecastreerd/gesteriliseerd worden. Wel is dit qua gedrag de beste combinatie. Een combinatie van twee rammelaars wordt ook vaak gemaakt, kies dan bij voorkeur broertjes. Ook kan een koppel van een cavia en een konijn het vaak goed vinden met elkaar, let echter wel op dat zij beide andere behoeftes hebben in hun voeding. Cavia’s zijn graag met minimaal twee, zij zijn wat makkelijker in de samenlevingsomgang met elkaar. Maar let ook hierbij op combinaties van man vrouw.

Deze huisdieren kunnen natuurlijk prima alleen thuis zijn zonder menselijke gezelschap. Vaak wordt er gedacht dat ze maar saai in een hun of ren zitten maar wist u dat u ook konijnen en cavia’s kunstjes kan leren? En dat konijnen goed zindelijk te maken zijn waardoor ook zij los in huis kunnen lopen.

De dagelijkse verzorging van deze huisdieren is eenvoudiger, het voeren en verversen van water is iets dagelijks. Als u in het hok gebruik maakt van een zogenoemd toilethoekje dan is het verstandig dit dagelijks te reinigen. Anders is vaak wekelijks schoonmaken van het gehele hok wel de minimale frequentie.

Een konijnen hok moet dermate groot zijn dat het konijn languit kan liggen en ook enkele sprongen kan maken. En zo hoog dat het konijn op zijn achterbenen kan staan. U begrijpt dat de meeste standaard hokken dus te klein zijn. Maak uw konijn gelukkig en koop een groot hok! Voor een cavia gelden dezelfde regels alleen door het al kleinere formaat dier kan je met een kleiner hok af.

Voeding voor onze knagers heeft wel wat aandacht nodig. Het beste is om ze zoveel mogelijk hooi te laten eten. Ze hebben een gevoelig maagdarmkanaal wat constant in beweging moet blijven door voeding te verwerken. Constant eten dus. Daarnaast groente en fruit. In de voedingsdriehoek ziet u hoe zich dat in hoeveelheden verhoud, veel hooi weinig brokjes en daartussen in de rest. Voor cavia’s geldt dan nog extra dat zij vitamine C alleen via de voeding kunnen opnemen. Schaf speciaal caviavoer in waar dit voldoende inzit. Ook bepaalde groentes zijn rijker aan vitamine C, zoals de pitjes van de paprika.

Het binnen of buiten houden is geheel aan jezelf, denk er wel bij na dat als een konijn een binnenkonijn is geweest je ze pas in de zomer om kan wennen naar buiten konijn, laat ze dan ook buiten. De schommeling van steeds binnen en buiten is te groot en onprettig voor ze. Let erop bij een buiten verblijf dat het uit de volle zon en wind staat. Dat er een nachthok is wat je met stro kan vullen zodat het lekker warm is in de winter.

Medische zorg van konijnen bestaat uit het jaarlijks vaccineren tegen Myxomatose en VHD-1 en VHD-2. Daarnaast is het raadzaam om een vrouwelijk konijn (voedster) te steriliseren in verband met het ontwikkelen van baarmoederkanker. Het castreren van mannetjes konijnen wordt vaak om gedragsredenen gedaan. Konijn zijn tijdens warme dagen gevoelig voor maden. Vliegen komen op af op de urine en ontlasting en leggen daar eieren in. Bescherm uw konijn door hiertegen de behandelen. Voor cavia’s is de zorg van vaccineren niet van toepassing en afhankelijk van de groepssamenstelling alleen castreren.

 

Wat heb je nodig:

 • Een mooi groot hok
 • Bodembedekking in het hok
 • Waterflesje
 • Voedingsbakje
 • Toilethoekje eventueel
 • Hooi
 • Brokjes, let op geen gemengd voer maar enkel brokjes
 • Voor langharige konijnen is een goede (dagelijkse) vachtverzorging nodig, schaf dan ook een goede kam aan.