Oktober: Patiënt van de maand

Ratje Evil Queen kwam bij ons omdat er een bult ontdekt was. Bij ratten kan dit grofweg twee dingen zijn. Een vetbult of tumor, beide kunnen erg snel groeien. Afhankelijk van waar de bult zit en hoe groot deze is, kan het een probleem opleveren in de bewegingsvrijheid. Dit was bij Evil Queen ook het geval, daarom besloot de eigenaresse in overleg met onze dierenarts om de bult door ons te laten verwijderen.

Nu zul je vast denken; een operatie bij een rat? Jazeker, hoewel Evil Queen al 1 jaar en 9 maanden oud was en ratten gemiddeld 2 a 3 jaar worden, was Evil Queen nog springlevend en vol energie. Met het narcoserisico in ons achterhoofd zijn we aan de slag gegaan. Nu is niet alleen de operatie spannend, maar vooral de tijd dat ze slaapt. Gelukkig werd Evil Queen weer goed wakker en konden we opgelucht haar bazin bellen.

Ratten zijn erg schone dieren en wassen zich dagelijks uitgebreid, om te zorgen dat Evil Queen niet aan de hechtingen begon te knagen moest er iets verzonnen worden om deze te beschermen. Waar we bij honden en katten een kraag of speciaal rompertje om kunnen doen, leek een op maat geknipte sok ons een goed idee voor dit ratje. Daar dacht Evil Queen anders over. Binnen enkele uren was de sok uit. Maar toch gedroeg ze zich netjes en zat niet aan de hechtingen. 10 dagen later bij de wondcontrole zag alles er mooi uit.

Alsof dit hele avontuur nog niet genoeg was, kwam bijna precies een jaar later Evil Queen wederom bij ons met dezelfde klacht. Ditmaal 2 grote bulten. Nu was Evil Queen ondertussen 2 jaar en 9 maanden en daarmee echt een senior. Het narcose risico was daarmee best groot, maar de bulten zaten dermate in de weg dat normaal bewegen haast niet meer ging. We hebben haar ook dit jaar succesvol kunnen opereren.

Gezien vorig jaar de sok niet zo’n groot succes was, probeerde we dit jaar een andere aanpak. Een shirt gemaakt van verband. Echter was ook dit van zeer korte duur en nog voordat Evil Queen volledig wakker was, lag ze alweer naast het shirt. Een grote opluchting is dat het herstel erg goed gaat. Ook deze keer de wondcontrole goed was en ze vol energie haar kooi wederom van alle kanten onderzoekt, dit maakt het maken van een goede foto dan ook een echte uitdaging.