Oogproblemen

Oogproblemen zijn er in vele maten en soorten, waarbij het ene probleem ernstiger is dan het andere probleem. Hieronder zullen wij u een aantal oogproblemen toelichten en aangeven welke spoed hebben. 

Ontsteking van het oog 
Bij een ontsteking van het oog zie je meestal uitvloeiing uit het oog. Dit kan helder of slijmerig zijn, doorzichtig of wit. Er wordt geknepen met het oog en kan ook echt pijnlijk zijn. Een oogontsteking kan komen door een beschadiging, hierover later meer, maar ook andere oorzaken. Meestal is dit viraal of bacterieel. Onze huisdieren kunnen ook net als ons een oogontsteking ontwikkelen door een allergie. Het slijmvlies van het oog raakt geirriteert en ontstoken, waardoor het rood en dik wordt. Maar ook kunt u denken aan bijvoorbeeld zand na een strandbezoek, wat irriteert. Of een te lage traanproductie. Bij een ontstoken oog dient er altijd gekeken te worden of er ook een beschadiging van het oog is. 

 

Een beschadiging van het oog 
Een beschadigd oog kan komen door het stoten tegen bijvoorbeeld een tak, of een krab van een andere hond of kat. Doorgaans is een beschadiging oppervlakkig en is alleen de eerste laag van het oog, de cornea, aangedaan. Vaak knijpt het dier met zijn/haar oog en eventueel ook wrijven langs voorwerpen of met de poten. Wat je aan het oog ziet is vaak een tranend oog, met helder of slijmerig soms geel/groene uitvloeiing. De slijmvliezen van het oog, de conjunctivae, zijn roder dan normaal en kunnen gezwollen zijn.  

Een beschadiging op het oog kan ook komen doordat er iets in of achter de slijmvliezen zit. Denk bijvoorbeeld aan een grasaar of zaadje. Maar ook bijvoorbeeld haren aan de binnenzijde van de oogleden of een naar binnen gedraaid ooglid(entropion) waarbij de haren in het oog zelf komen. 

Naast oppervlakkige beschadigingen kunnen er ook diepere beschadigingen zijn, waarbij ook het oog helemaal open kan zijn. Een geperforeerd oog noemen we dat. Dan loopt het vocht wat in het oog zit door de beschadiging naar buiten. Dit is een spoed geval! Dit is erg pijnlijk. Er wordt heftig geknepen met het oog en er komt vloeistof uit het oog zelf. Helaas is er maar 1 oplossing dat is het oog operatief te verwijderen. 

 

Staar 
Honden en katten die ouder worden ontwikkelen vaak staar. Hierbij wordt het midden van het oog (de lens) vertroebelt of krijgt barstjes. Hierdoor kan de lens witgrijzig tot blauw verkleuren. U moet het vergelijken met melkglas wat steeds witter gaat worden. De meeste eigenaren merken niets aan hun huisdier. Dieren met staar zijn niet blind maar zien wel minder goed. Staar is niets ernstigs, gewoon een ouderdomsproces. Wel is een lens met staar eerder geneigd van zijn plek te komen, wat kan leiden tot glaucoom, verhoogde oogboldruk. 

 

Glaucoom 
Glaucoom, is de medische term voor verhoogde oogboldruk. Dit is een spoed geval. In het oog wordt voortdurend vocht geproduceerd en afgevoerd. Hierdoor blijft het oog op druk en behoud het oog zijn vorm en plek. Bij een verhoogde oogboldruk, is de productie te hoog of de afvoer verstoord. Dit kan vele oorzaken hebben zoals een lens die de op de plek van de afvoer ligt of een ontsteking in het oog. Je ziet dat het oog zelf wit/grijs wordt. En dan niet de lens maar echt de buitenste laag waar je tegenaan kijkt. Vaak is het oogwit erg rood en wordt er veel met het oog geknepen. Soms kunt u waarnemen dat het oog boller/groter lijkt dan het andere oog. Zonlicht is erg onprettig voor dieren met glaucoom. Glaucoom kan een erfelijk probleem zijn. De druk in een oog kan niet lang hoog zijn, anders verliest het dier zijn/haar zicht aan dat oog! Daarom is glaucoom een spoedgeval. Als het niet lukt om met medicatie de oogboldruk te verlagen, verwijderen we het oog. Omdat bekend is dat een verhoogde oogboldruk hoofdpijn geeft. Dieren met glaucoom zijn al blind aan dat oog en zijn dan beter af zonder oog dan met een pijnlijk blind oog. En helaas komt het ook wel voor dat een dier twee ogen moet missen doordat de glaucoom beiderzijds optreedt. 

 

Tumoren  
Ook in ogen kunnen tumoren voorkomen. Deze kunnen zowel op de oogleden, in het slijmvlies om het oog, het oogwit als de iris (het gekleurde gedeelte rondom de pupil) zitten. De meeste tumoren op de oogleden en in het slijmvlies kenmerken zich door zwelling van weefsel. Vaak gaat het irriteren door de groei en jeukt het. Tumoren op de oogleden zijn meestal goedaardig. Wel is het verstandig ze te laten verwijderen omdat bij groei ook het oog zelf ge-irriteert en beschadigt raakt door de aanraking. En hoe kleiner hoe makkelijker en mooier het te verwijderen is. Tumoren in het slijmvlies en in het oog zijn doorgaans minder goed nieuws. Hiervoor hebben we soms meer diagnostiek nodig om er goede uitspreken over te doen., welke behandeling het beste is voor uw dier.

 

Cherry eye, kersenoog 
Een cherry eye is een oogprobleem waarbij de klier die in het derde ooglid zit naar buiten komt. Er komt achter het derde ooglid een bult die erg rood kan zijn, vandaar de naam kersenoog. Dit komt vaak door een steriele ontsteking. Eerst wordt er geprobeerd de ontsteking te remmen met druppels. Vaak is het echter nodig om operatief de klier weer terug op zijn plek te brengen. Het verwijderen van de klier is een laatste redmiddel, omdat deze ook bij de traanproductie betrokken is doen we dit liever niet. Het is een probleem wat vaak aan beide ogen ontwikkeld. Dit komt met name bij de hond voor.  

 

Keratoconjunctivitis sicca (KCS), droge ogen 
Tranen zorgen ervoor dat het oog vochtig wordt gehouden. Met het traanvocht worden stofjes die op het oog komen afgevoerd. Bij droge ogen is er geen of niet voldoende traanproductie. De ogen drogen uit en zijn erg gevoelig voor stofdeeltjes en bacteriën. Dit kan zowel aan één als twee ogen optreden. U kunt aan uw dier zijn dat zijn zijn/haar ogen niet mooi glimmen. En vaak treedt er een oogontsteking op omdat vuil niet wordt weggespoeld met tranen. Helaas is dit vaak een chronisch probleem en zal er levenslang gedruppeld moeten worden. Maar daarmee is de aandoening doorgaans goed te behandelen. 

 

Blind 
Blindheid kan vele oorzaken hebben zoals hierboven te lezen is. Ook bij onze huisdieren komt aangeboren (erfelijke) blindheid voor, maar ook blindheid door bijvoorbeeld orgaan problemen. Vermoedt u dat uw dier blind is, bespreek dit dan altijd met de dierenarts. De meeste dieren hebben totaal geen last van het blind zijn! Omdat dieren veel doen met hun andere zintuigen en geheugen. Ze weten/ruiken waar hun water en eten staat. Ze weten welke route er wordt gelopen en waar stoepjes of lantaarnpalen zijn die ze moeten mijden. Zolang er niets veranderd in huis of wandelroute is er niets aan de hand. En let erop dat u aanstaande aanrakingen met geluid kenbaar maakt, anders kan uw dier schrikken van de plotse aanraking. 

 

Spoed? 
Spoed gevallen zijn: 

 • Plots blind (lijken) 
 • Een witte waas op het oog zelf 
 • Een pijnlijk oog 
 • Een oog wat eruit is, uit de oogkas 
 • Een beschadigt oog 
 • Bloed uit het oog 
 • Bijtende stof in het oog gekregen 

 

Wat is geen spoed? 

 • Uitvloeiing (slijm/tranen/viezigheid) uit het oog, tenzij het bloed is 
 • Staar, een witte lens 
 • Een bultje op het ooglid 
 • Een donkere vlek in het oog
 
Wilt u zien hoe het herstel is na het verwijderen van een oog bij een kat? Bekijk dan het volgende filmpje wat dierenarts Masja maakte over haar eigen kat; Skipper.

^ Staar

^ Glaucoom