Operaties

Er zijn vele redenen waarom uw dier geopereerd moet worden. We onderscheiden eigenlijk twee soorten zorg; curatief en preventief. Dit kan je ook zo zien bij operaties. Curatieve operaties doe je om een probleem op te lossen/ een dier te genezen. Bijvoorbeeld het verwijderen van een tumor in de milt of het verwijderen van een voorwerp uit de maag. Preventieve operaties doe je om iets te voorkomen. Zoals het steriliseren van een teef om o.a. baarmoederontsteking te voorkomen.

Welke operaties?
In onze klinieken worden diverse operaties uitgevoerd. De meeste bekende operaties zijn natuurlijk de sterilisaties en castraties. Naast deze operaties moet u denken aan het opereren van bultjes op de huid, verwijderen van voorwerpen in het maag darm kanaal, ooglidcorrecties of het maken van een nieuwe plasuitgang. Zoals u leest een hoop om op te noemen en zeker niet alles binnen onze mogelijkheden!

De operatiekamer
In de operatiekamer is een verwarmde tafel aanwezig, dit om onderkoeling te voorkomen. Daarnaast krijgt elk dier extra zuurstof, ter ondersteuning van de ademhaling. Eventueel kan er beademt worden en als een operatie langer duurt kan er ook gasnarcose gegeven worden. Deze voorzieningen zijn op onze beide vestigingen aanwezig. Operaties die met meerdere artsen wordt uitgevoerd vinden plaats op de kliniek op de Dukaton, daar is meer ruimte in de operatie kamer.

Uw dier is onder narcose en dan?
Uw hond/kat wordt op de operatietafel gelegd en klaargemaakt voor de operatie. Het te opereren gebied wordt geschoren en door de assistente gewassen en steriel gemaakt. In deze tijd wast ook de arts zijn handen nadat er een haarnetje en mondkapje is omgedaan. De arts trekt zijn/haar steriele handschoenen en dekt de patiënt af met steriele doeken. Ook is er een tafeltje met een steriele doek afgedekt zodat daar de instrumenten voor de operatie kunnen liggen. Nadat er een voldoende groot gaatje in het steriele doek is gemaakt kan de operatie beginnen.

Als de arts klaar is met hechten, wordt de wond schoongemaakt. Een klaargemaakt hokje wordt eventueel extra verwarmd en uw dier wordt in een comfortabele positie neergelegd. De meeste dieren krijgen een prikje om weer wakker te worden. Als uw huisdier voldoende wakker is wordt u gebeld om hem/haar weer op te halen. Op de praktijk krijgt u meer informatie over de nazorg van uw dier na de operatie.