Röntgen en Echo

In onze kliniek op de Dukaton maken wij gebruik van twee soorten beeldvormende diagnostiek, de digitale röntgenfoto en het echografisch onderzoek. Het is erg afhankelijk van de klacht wanneer wat wordt ingezet. Bij de röntgenfoto kiezen wij er vaak voor om deze zonder baasje te maken (in verband met de röntgenstralen) maar bij de echografie mag u er gewoon bij zijn en meekijken.

Een röntgenfoto
Dit is de meest bekende vorm van beeldvorming. Door middel van röntgenstralen wordt er op een plaat een foto gemaakt van de binnenkant van een lichaam. De röntgenfoto wordt het meest ingezet bij problemen van de botten of longen. Voor een röntgenfoto moet uw huisdier stil liggen, dat gaat soms heel makkelijk. Andere dieren hebben een narcose nodig om een goede foto te kunnen maken.

Een echo onderzoek
Een echo werkt heel anders dan het maken van een röntgenfoto. Bij een echo wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven om een beeld te vormen van de weefsels. Uw dier ligt tijdens de echo op zijn/haar rug op een zacht kussen. De buik wordt geschoren en ingesmeerd met echo-gel. Het echo onderzoek wordt met name ingezet voor het bekijken van buikorganen zoals van de blaas, of nieren maar bijvoorbeeld op om dracht/zwangerschap vast te stellen. Vrijwel alle dieren accepteren dit onderzoek zonder veel verzet.