Schildklier

Schildklierproblemen komen regelmatig voor, gelukkig meestal goedaardig. Bij katten zien we voornamelijk een te snel werkende of overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Bij honden zien we voornamelijk een te traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd.

Schilklierproblemen kat:
Bij katten zien we voornamelijk een te snel werkende of overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Bij hyperthyreoïdie treedt er een vergroting van de schildklier op, waardoor er te veel schildklierhormoon geproduceerd wordt. Door dit te veel aan schildklierhormoon wordt de stofwisseling versneld. Dit zorgt voor verschillende symptomen: afvallen ondanks een goede of zelfs meer eetlust, onrustig en/of agressief gedrag.

Schildklierproblemen hond:
Bij honden zien we voornamelijk een te traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd. Bij hypothyreoïdie is er te weinig schildklierhormoon. Door een te kort aan schildklierhormoon wordt de stofwisseling vertraagd. Dit zorgt voor verschillende symptomen: gewichtstoename, sloomheid en veel honden krijgen een typische slome gezichtsuitdrukking. Ook huidproblemen kunnen ten grondslag liggen aan een te traag werkende schildklier. 

Diagnose en behandeling:
Met behulp van een bloedonderzoek kan de hoeveelheid schildklierhormoon (T4) in het bloed bepaald worden. Met dit bloedonderzoek wordt ook de nierfunctie in het bloed bepaald, omdat deze van belang is voor de verdere behandeling. Vaak hebben katten met 
hyperthyreoïdie ook een hoge bloeddruk, om dit te bepalen kunnen we een bloeddrukmeting doen. Bij schildklierproblemen is het goed om er op tijd bij te zijn, dan kan de juiste (levenslange) behandeling gestart worden.