Senioren

Bij ouder worden komen vaak gebreken om de hoek kijken. Soms sluipen de problemen er langzaam in en hebben wij dit niet altijd in de gaten. Vaak worden bepaalde veranderingen aan de ouderdom geweten, maar is dit ook altijd zo? Niet altijd, veel aandoeningen die we op oudere leeftijden van onze dieren zien zijn goed te ondersteunen.

Maar vanaf wanneer is onze hond of kat nou senior?
Katten noemen we senior vanaf de leeftijd van 7 jaar, honden noemen we senior vanaf de leeftijd van 8 jaar.

Waar moeten we als eigenaar op letten?
– Dikker worden of juist vermageren
– Een doffe, schilferige of vettige vacht
– Meer of juist minder eten
– Moeilijker opstaan, stijf lopen (opstartproblemen)
– Slomer dan normaal
– Uit de bek stinken, kwijlen
– Veel drinken, veel plassen
– Verandering van gedrag of afzondering

Senioren aandoeningen:
– Artrose
– Blaasproblemen
– Dementie
– Doofheid
– Gebitsproblemen
– Hoge bloeddruk
– Incontinentie
– Lichaamsgewicht
– Schildklierproblemen
– Staar
– Verzorging

Waar kan je als eigenaar zelf op letten?
Als baasje heb je een speciale band met je oudere hond of kat, zeker omdat je elkaar al erg lang kent. Wanneer je merkt dat er iets verandert in het doen en laten van je geliefde huisdier, is het goed om dit melden bij je dierenarts. Ook als er verder helemaal niets aan de hand lijkt. Let  vooral goed op het eet en drink gedrag. Valt het op dat er meer wordt gedronken of zeurt uw kat bijvoorbeeld meer om eten? Verandert het uithoudingsvermogen of gaat het traplopen/springen moeizamer? Ook het gewicht is altijd belangrijk om in de gaten te houden.

Senioren Check
Vaak kan je helaas niet aan de buitenkant zien of er sprake is van een ouderdomsziekte. Er is verder onderzoek (bijvoorbeeld bloed of urine onderzoek) voor nodig om te kijken of we hier rekening mee moeten houden. Speciaal hiervoor hebben wij in onze kliniek een senioren check ontwikkeld. Omdat uw huisdier nu in de senioren leeftijd valt komt hij/zij nu in aanmerking voor deze check-up. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je graag zo vroeg mogelijk achter eventuele problemen komt. Zodat je maatregelen kan nemen om de ziekte te behandelen of het ziekteproces te vertragen. Want we willen natuurlijk allemaal nog zo lang mogelijk van onze geliefde huisdieren genieten!

De senioren check bij de kat bestaat uit:
Een lichamelijk onderzoek, een bloeddruk meting, een bloedafname en onderzoek naar de lever, nieren, suiker gehalte en eiwitten.

De senioren check voor de hond bestaat uit:
Een lichamelijk onderzoek, een urine onderzoek, een bloed afname en onderzoek naar de lever, nieren, suiker gehalte en eiwitten.

Zit uw kat in het ZorgGarantiePlan? Dan kunt u een afspraak maken voor een GRATIS bloeddrukmeting!

Het kan natuurlijk voorkomen dat we in de senior check aanwijzingen vinden voor aandoeningen die op een andere manier moet worden bekeken, bijvoorbeeld aanvullend bloedonderzoek. Dit wordt dan natuurlijk met u besproken want daar zitten bijkomende kosten aan vast.
Met de samenstelling van deze check hebben we gelet op de meest voorkomende klachten en daarbij komende benodigde onderzoeken.

 

 

Wilt u voor uw huisdier een afspraak maken, bel dan met de kliniek.
Wij doen de senior check alleen op afspraak (niet op inloop spreekuur) zodat we voldoende tijd kunnen vrijmaken voor uw huisdier.

Senior Logo PNG