De dierenartsen van Volendam, Oosthuizen en Purmerend werken voor spoedgevallen buiten de reguliere openingstijden samen in een dienstgroep voor de avond en weekenden. Als u gebruik wilt maken van een spoed consult dient u van te voren te bellen 0900 – 34 37 362. Tijdens onze openingstijden kunt u bellen met 0299-366 709.

De diensten zijn onder 5 praktijken verdeeld om na openingstijden tot 23.00 uur in de regio geholpen te worden. Na 23.00 uur wordt de telefoon doorgeschakeld naar de Spoedkliniek voor Dieren in Amsterdam. Dit is gevestigd op de Isolatorweg 45 in Amsterdam. U kunt hun ook rechtstreeks bellen op 020-7400 600.

Tevens maken wij u erop attent dat de kosten direct afgerekend dienen te worden.

Wat is een spoedgeval?

Niet (kunnen) plassen
Niet kunnen plassen is met name een klacht voor mannelijke katten, ook wel een plaskater genoemd. Een kat of hond die niet kan plassen heeft een verhoogde aandrang maar er komt niets. Uw dier zit meermaals in de plashouding, vaak naar de kattenbak lopen, likt aan zijn /haar genitaliën, plast niets of maar druppels. Andere symptomen die erbij kunnen komen zijn sloomheid, braken, niet eten of drinken. Als er te lang wordt gewacht raakt de blaas voller. De nieren stoppen met functioneren door de hoge druk en ook een blaas kan knappen door de hoge druk. Dit is dus een SPOED geval als uw dier niet kan plassen.

Braken zonder resultaat
Dit is bij honden, met name grote honden, een spoedgeval. Loos braken kan een teken zijn van een maagdraaiing/maagkanteling/maagtorsie zijn. De maag draait om zijn as en sluit de slokdarm en darm af. Doordat productie van maagsappen doorgaat zwelt de maag op. Dit geeft misselijkheid en buikpijnlijkheid. De hond wil braken maar kan het niet. Ook ziet u vaak de omvang van de buik toenemen. Dit is een SPOED geval. Hoe eerder de maag terug te krijgen is hoe beter de prognose is voor de hond.

(Acute) benauwdheid
Snel ademen zonder aanleiding van inspanning, veelvuldig hoesten of bij katten het ademen met de bek open zijn tekenen van benauwdheid. Benauwdheid zorgt voor een verminderde opname van zuurstof, wat dodelijk kan zijn. Er kunnen vele problemen spelen, neem daarom altijd contact op als u twijfelt over benauwdheid.

Aanrijding
Wordt uw huisdier aangereden, dan is het belangrijk, ook al lijkt er niets aan de hand, om meteen naar de dierenarts te gaan. Het kan zijn dat op het oog alles goed gaat, maar dat uw dier inwendige schade heeft. Bij katten kan het soms lastig zijn om de conclusie aangereden te maken. Controleer de nagels, katten die zijn aangereden, schaven vaak hun nagels af. Doordat ze over de weg geduwd worden.

Geboorte verloopt niet normaal
Is uw dier aan het bevallen, houdt dan de tijd bij! Wordt er meer dan een half uur geperst zonder resultaat? Of zit er meer dan 2 uur tussen twee kittens/pups terwijl er meer verwacht worden? Is er rode (bloederige) uitvloeiing? BEL dan om te overleggen. Een geboorteproces is elke keer anders. We overleggen het liefste per keer met u wat het beste is voor het moederdier en de pups/kittens.

Oogproblemen of oog eruit
Heeft uw dier een dicht oog, knijpt het dier erg met een oog of hangt de oogbol uit de oogkas (oogbolluxatie)? Ook dit zijn allemaal spoedgevallen.  dan noemen we dat allemaal een spoedgeval en raden we u aan de praktijk te bellen.
Als het oog eruit is houdt het dan vochtig met olie, bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Hoe sneller u bij de praktijk bent hoe gunstiger de prognose voor het oog is.
Bij de andere oogproblemen zien wij ook graag een snelle behandeling zodat we de kans op gezichtsverlies zo klein mogelijk maken.

Iets geks gegeten (medicatie/planten/chocolade etc)
Mocht uw huisdier iets vreemds gegeten hebben, bel dan meteen. Belangrijk om te weten is wat en hoeveel uw dier heeft gegeten en het gewicht van uw dier. Neem, indien mogelijk, de verpakking mee!

Een aanval van schokkende bewegingen/epilepsie aanval
Een typische epileptische aanval bestaat uit omvallen, urine laten lopen, spierverkramping in ledematen en niet aanspreekbaar. Zo’n aanval kan kort duren, van enkele minuten tot uren. In het laatste geval wordt de kans groot, dat het dier niet meer uit de aanval komt en dit is een levensbedreigende situatie. Bel dan ook meteen, als er een aanval is! Probeer het daarnaast te filmen dit kan handig zijn bij verder onderzoek.

Niet kunnen bewegen /verlamming
Acute verlammingen uitten zich door het niet kunnen gebruiken van 1 of meerdere poten. Met of zonder pijnlijkheid.

Oververhitting
Een bekend zomerprobleem. Komt vaker voor bij bulldogachtige honden met een korte snuit. Uw hond zal meer hijgen, heel warm aanvoelen en soms zelfs gedesoriënteerd zijn. U moet de hond meteen afkoelen met ijskoude natte doeken en/of met de tuinslang afkoelen. Ook hier geldt, meteen bellen met de praktijk.

Acute allergische reactie / een dikke (rode) plek
Een allergische reactie kan ontstaan door bijvoorbeeld een insectenbeet, het gebruik van medicatie of bepaalde voedingsstoffen. Er komen bulten op de huid, de kop kan opzwellen. Uw huisdier kan er zelfs heel erg benauwd van worden! We raden aan om contact met de praktijk op te nemen.

SPOEDGEVALLEN: Tel: 0299 - 366 709

Buiten onze openingstijden:
Dan kunt u ook direct bellen met:

Tel: 0900 34 37 362 (0900 - dierena)