Vakantie

De vakantie staat voor de deur en voor uw huisdier dient de vakantie gepland te worden. Denk goed na, gaat uw huisdier naar een pension, naar een buurman/vrouw of gaat hij/zij mee op vakantie? Zorg dat u op tijd beslist, zodat u ongeveer een maand van te voren, eventueel extra maatregelen kunt nemen. Enkele eisen en adviezen leggen wij hieronder uit.

 

Naar een pension:
Kennelhoest vaccinatie
In veel kennels wordt vaccinatie tegen kennelhoest, ook bekend als besmettelijke hondenhoest, verplicht. Voor de kat bestaat er ook zo’n vaccinatie. Wij adviseren deze minimaal 2 weken van te voren te geven. Maar eerder is beter!

Ontvlooien en ontwormen
Niet in alle pensions verplicht maar wel verstandig, een goede vlooien/teken bescherming. Denkt u ook aan het ontwormen van uw dier bij thuiskomst?

Meenemen op vakantie:
Vaccinatie tegen rabiës
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een zeer gevaarlijke, dodelijke ziekte, ook voor mensen. Binnen Europa moeten honden, katten en fretten minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës. De vaccinatie is binnen Europa 3 jaar geldig.

Ontwormen
In het buitenland komen andere soorten wormen voor dan hier in Nederland, zoals de vossenlintworm en hartworm. Uw hond kan hier erg ziek van worden en voorkomen is beter dan genezen. Om een eventueel opgedane besmetting aan te pakken is het heel belangrijk om uw hond op de laatste vakantie dag te ontwormen met een juist middel en dit een maand later nogmaals te herhalen. Als u naar Scandinavië of Groot-Brittannië reist moet er vlak voor vertrek door de dierenarts ontwormd worden, dit moet ook in het paspoort worden afgetekend.

Zandvliegjes
Als u naar het Middellandse zeegebied gaat dan moet u uw hond goed beschermen tegen zandvliegjes. Deze brengen namelijk Leishmania over. Deze ziekte is niet te genezen maar wel te onderdrukken met medicatie. Echter, het is beter om deze besmetting te voorkomen. 

Andere eisen
Veel landen eisen tegenwoordig dat uw hond in de auto een speciaal tuigje aan heeft of in een bench zit, bijvoorbeeld in Duitsland. En in sommige landen is het verplicht voor bepaalde rassen om een muilkorf mee te nemen. Neem voor de eisen van uw vakantiebestemming en doorreizende landen contact met ons op.

 

Voor meer informatie en tips kunt u altijd langskomen op een van onze vestigingen!

 

TIPS:

* Neem water mee voor onderweg.

* Warmte, niet elke hond vind de warmte prettig. Er zijn koelbanden en koelmatten te koop in onze praktijk, die koelte bieden.

* Vermijd warme momenten voor wandelen, liever ochtends vroeg en avonds op pad.

* Bij een strand bezoek, let erop dat uw hond niet drinkt van het zeewater. Zout inname kan misselijk maken en teveel is giftig.

* Ook huisdieren verbranden in de zon, met name witte delen, er is speciale zonnebrand crème voor onze huisdieren ontwikkeld. Het is erg belangrijk voor de witte oorpunten, deze kunnen ook huidkanker ontwikkelen van teveel zon.