10 tips bij vuurwerkangst

Als eerste gaat de komende tekst met name over vuurwerkangst. Maar eigenlijk zijn alle punten op vele stress situaties en angstmomenten toe te passen. Zoals bang voor onweer of andere honden. Met de komende tips willen wij u handvatten geven om een leuke oud en nieuw tegemoet te gaan.

1) Combineren en begin op tijd
Doe niet 1 ding van alle tips maar doe meerdere dingen tegelijk! De meeste tips hebben tijd nodig. Begin op tijd, vraag advies in de kliniek voor uw huisdier!

2) Omgeving

Creëer een veilige omgeving voor uw huisdier. Doe de gordijnen dicht, zet de radio aan zodat het knallen wat wordt overstemd. Of zet een bench neer met een grote handdoek eroverheen. Let op sluit de hond niet op! Laat uw huisdier de keuze maken wat zijn/haar veiligste plek is.

 

3) Reageren

Een bang huisdier mag gesteund worden maar overdrijf het niet. Geef hem/haar die aai als hij/zij u op komt zoeken maar neem hem niet knuffelend op schoot. U biedt steun maar geen bevestiging.

 

4) Afleiding

Zet de hersenen aan het werk. We verkopen diverse puzzels voor huisdieren. Hierbij moeten ze moeite doen voor eten. Door de hersenen aan het werk te zetten zijn ze minder gericht op hun omgeving.

 

5) Counter conditioneren (trainen)

Met counter-conditioneren zorg je ervoor dat de prikkel (het vuurwerk) wordt geassocieerd met iets leuks in plaats van met iets engs. Een goed hulpmiddel hiervoor zijn vuurwerk geluiden, via een CD of youtube/internet. Terwijl u leuke dingen doet met uw huisdier (bv spelen), zet u de vuurwerkgeluiden heel zachtjes aan. Dit oefent u een paar keer. Wanneer er niet op de geluiden wordt gereageerd kunt u iedere keer het geluid een klein beetje harder zetten.

 

6) Voedingssupplementen en kalmerend voer

Zowel de voedingssupplementen (Telizen® en Zylkene®)  als het voer (zowel van Hill’s als Royal Canin) hebben een kalmerend effect op uw huisdier. Hierdoor kunnen zij beter omgaan met stress. Hier geldt echter ook dat het nodig is om er op tijd mee te beginnen. Omdat het 4-6 weken duurt voordat er effect gezien kan worden.

 

7) Geurstoffen (Adaptil®)

De Adaptil® geeft via een halsband of verdamper voor in het stopcontact geurstoffen af. Deze geur komt normaal vrij bij een moederhond. En heeft ook bij de volwassen hond nog steeds een kalmerend effect. Deze geurstoffen kunnen wij als mens niet ruiken. Voor katten bestaat er een soortgelijk product, dat heet Feliway®.

 

8) Thundershirt®

Dit is een shirt voor katten en honden, dat lichte druk op het lichaam uitoefent. Hierin voelen zij zich veilig en geborgen, waardoor het een kalmerend effect heeft. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt bij pasgeboren baby’s (inbakeren).

 

9) Adaptil® tabletten

Adaptil® in tablet vorm is een voedingssupplement dat in tegenstelling tot de Telizen® en de Zylkene® sneller werkt. De werking begint namelijk 2 uur na inname! De tabletten zijn van natuurlijke basis en zijn erg veilig.  Ze geven ontspanning tijdens stressvolle situaties (waaronder vuurwerk). Ze moeten echter wel voor de stressvolle situatie ingegeven worden.

 

10) Medicatie:

Sommige dieren hebben medicatie nodig om de angst te remmen. Vroeger werd er gebruik gemaakt van middelen die ervoor zorgden dat honden/katten niet meer konden bewegen maar wel alles meekregen. Tegenwoordig gebruiken we middelen die alleen de angst remmen, en niets doen op het bewustzijn van uw huisdier. Er zijn verschillende middelen op de markt om de verschijnselen van vuurwerkangst te verminderen, voor het gebruik van een van deze middelen moet een afspraak worden gemaakt bij de dierenarts.

Mocht u nog vragen hebben. Of een gericht advies voor uw huisdier willen dan nodigen wij u graag uit in De DierenKliniek of De DierenSpiegel.