ZOMER TIPS

– De meeste huisdieren kunnen alleen door te hijgen of via de voetzolen te zweten, hun warmte kwijt. Laat uw dier dus niet in een afgesloten warme ruimte als auto of schuur achter. Geef hem/haar de keuze om in de schaduw te kunnen liggen. Biedt extra verkoeling aan door middel van koelproducten als koelmatten en koelhalsbanden. Een konijn of knaagdier kan blij worden van een gekoelde fles of steen met een handdoek daaromheen in zijn hok, om eventueel tegenaan te liggen.

– Ga niet wandelen op het heetste moment van de dag, tussen 12 en 16 uur. Houdt het ook daarbuiten rustig voor uw hond. Wilt uw meer inspanning, doe dit dan voor 7 uur of na 20 uur.

– Verbranding komt ook bij onze huisdieren voor. Met name bij witte en dunbehaarde vachten. De oorranden en neuzen zijn het meest gevoelig. Smeer ze in met speciale dier-zonnebrandcrème.

– Vachtverzorging; veel mensen denken dat het scheren van vachten helpt bij verkoeling. Maar juist de natuurlijke bontjas houdt de hitte buiten. Heeft jouw hond toch erg last van de warmte, overleg dan met onze trimsters.

– Voldoende vers drinkwater. Net als ons moeten onze huisdieren voldoende drinken met warm weer. Ververs minimaal 1 keer per dag het drinkwater. Zet op meerdere plekken water neer en vooral niet in de zon. Voor knaagdieren zijn er zelfs speciale koelhoezen om de drinkflessen koel te houden. Ook kunt u snacks of brokjes in een badje doen om extra wateropname en spel op een leuke manier te combineren.

– IJsjes maken; veel honden vinden het heerlijk om aan ijsjes te knagen. Wij verkopen speciaal hondenijs of maak het zelf met brokjes en water in bijvoorbeeld een Kong®.

– In veel (stilstaand) water komt in de zomer blauwalg voor. Op het wateroppervlak drijft een blauw/groene gloed. Dit is giftig voor uw hond, laat hem/haar daarom nooit hierin zwemmen. Gebeurd het per ongeluk toch? Spoel hem/haar dan goed af! Neem bij twijfel contact op met de kliniek.

– Vliegen vinden urine en ontlasting extra aantrekkelijk met het warme weer. Zij leggen hierop eieren, die al binnen een dag kunnen uitkomen. De kleine larven, maden, gaan op zoek naar voeding in de omgeving. Dit is vaak helaas het huisdier zelf. Met name konijnen zijn hiermee bekend! Dit is vaak dodelijk voor het konijn. Controleer meermaals per dag het gehele konijn, met name de kont! En zorg ervoor dat er zo min mogelijk ontlasting/urine in het hok ligt. Let ook op de kattenbak en natvoer wat blijft staan voor andere huisdieren.

– Kooien en terrariums niet in de zon plaatsen. Het wordt snel warm achter glas en uw huisdier kan niet ontsnappen aan de warmte. Verplaats het verblijf weg van het raam, eventueel kunt u een deel afschermen met een donkere doek. Let op het verblijf moet wel ventileren, maar niet op de tocht staan.

– Planten en grassoorten groeien vaak snel met warm weer, met name de berenklauw en grasaren zijn een aandachtspunt. Aanraking met berenklauw kan voor wonden/blaren zorgen. Voorkom aanraking door uw hond aan te lijnen in de buurt van deze plant. Grasaren blijven door hun weerhaakjes makkelijk in de vacht hangen en kunnen ook in de huid gaan ‘kruipen’ en zo voor hardnekkige ontstekingen zorgen. Controleer de vacht, met name de voeten en oren, na iedere wandeling op grasaren.

– En als laatste zwemmen en badderen is voor vele huisdieren erg lekker. Zorg voor vers schoon water en niet te koud!

Wij wensen iedereen een fijne zomer,

De DierenKliniek Volendam Edam, Oosthuizen en De DierenSpiegel.